Ta mig i handen för jag faller så lätt

Som jag längtade efter att bli äldre. Äldre, så att lekisfröknarna kunde ta mig på allvar. Utan att få mina frågor avvisade med orden: bry dig inte om vad vi vuxna pratar om, gå nu och lek. Det var ju bara det att pärlplattor och kaplastavar inte alltid var så jävla spännande. Jag ville bli äldre så att jag kunde bevisa för min mellanstadielärare att nu, nu vet jag vad riktig kärlek är. För hur kul var det att få höra att det bultande hjärtat och pussarna bakom gympasalen var en lek? Att vi borde sluta vara tillsammans med pojkar och istället tänka på de i klassen som aldrig fick någon.

Lekisfröknarna handlar skor av mig ibland. Det är nog bara en som känner igen mig. Jag fick min bekräftelse av den där mellanstadieläraren. Under en lunch sa han: Nu är det ingen skillnad på hur vi älskar. Jag hummade tyst och fick avsmak i halsen.

Jag ville kunna dricka sprit, snurra flera varv på en kvällsfuktig gräsmatta och sen ligga platt på ryggen. Se på stjärnorna med min bästa vän i handen och prata om just de saker som ruset lockar fram. Pussa folk på kinden och hångla i mörkret utan att vara en typisk fjortis. Jag ville bara bli lite äldre. Jag ville bli 17 år och jag ville leva i en låt av Håkan Hellström. Jag blev 17 år och allt jag ville var att bli 18. Jag firade genom att gå ut på krogen utan falskleg, bestämde låtar i DJ-båset, ramlade nedför ett trappsteg och avslutade kvällen med en snefylla. Jag var elak mot min pojkvän och jag grät under hela bussresan hem.
Vi sprang på klubbar och pubar och diskotek och tröttnade ganska fort. Vi såg på varandra och vi var inte dumma. Ingenting skulle bli riktigt roligt förrän vi blev 20 och kom in på alla bra ställen. Där man slapp gå hem klockan två, där man kunde dansa hela natten och sen promenera hem när det ljusnade.

Det här är året jag fyller 20. Och jag är livrädd. Allt jag vill är att inte bli 21 och allt jag vill är att bli 93, rynkig, världsvan och nyfiken. Allt jag vill är att känna du är världen när den är som vackrast och om vi ska dö, så gör vi det ihop. Jag vill trä färgglada strumpor på mitt barns mjuka fötter och jag vill springa genom morgonljuset och bli full och skratta när jag är som mest ledsen. Allt jag vill är att cykla över havet, allt jag vill är att matpåsarna går sönder och det rullar apelsiner och tvättmedel och sillburkar över hela gatan. Andas in doften av bensin, älska till ljudet av stadstrafiken och torka svetten av din panna. Allt jag vill är att inte bli 21 för jag har ingen aning om vart livet tar mig.

Helt utan rubrik.

Det är tisdag, katten har spytt och grannen har
köpt en ny volvo
Eva på jobbet fick sammanbrott
och mitt kön kliar
Min man samlar på streckkoder från
felixpajer och jag avlivar kattfan om han spyr igen

Inatt hällde jag ketchup över min dotter
för att hon skulle tro att det var blod
Klockan 08:17 vrålar hon i fullkomlig panik
och jag ler sömnigt

Ungjäveln fattar inte skämtet och 
gråter sig blå i badkaret

Jag frostar ur frysen och köper tulpaner
ringer svärmor och tackar för sist
halkar på köksgolvet och slår i
huvudet så hårt
att jag svimmar av en stund

När jag vaknar har katten spytt på hallmattan
en telefonförsäljare ringer och jag
viskar att jag vill ha honom inatt

Bakhuvudet blöder och jag väcker
min dotter som somnat i vattnet
vi målar ägg och skrattar tillsammans
hon skriker jag älskar dig mamma
aningen för högt
och jag gör i ordning en pannkakssmet

Vid sex-tiden dyker min man upp
med likadana tulpaner
jag själv köpt för 39,90:-

Jag kysser honom på kinden
ber honom att ta ut soporna
torka av diskbänken
massera min rygg och skjuta katten

Tack älskling!

och du
vad glad jag är att vi inte bor i storstan.

Körsbärsträden glömmer sin nyans under stjärnornaDet är när man umgås med sin egen tystnad och bara ljudet av en avlägsen spårvagn stör, som melankolin drar naglarna över ryggslutet. Det spelar ingen roll hur länge natten tillåts sväva ut, det finns alltid upplysta fönster i den här staden. Och det är som en förlåtande kyss mot mina ensamhetskänslor. Fler tankar försvinner ut genom öppna vindögon och cigaretterna släcks i en gemensam suck.

Det är för att mina lakan är skrynkliga och för att min vaniljparfym fått lämna plats i örngottet. Jag vet inte vad jag känner, för känslor går gärna på maskerad. Men jag vet att jag vill ta min hand i hans, när han går bredvid.

Kirurgen lägger ett snitt genom bröstbenet

På soliga gator släpar jag benen efter mig och från klänningen faller rosorna. Jag suckar tungt när jag får gå Vasagatan ner igen och hämta upp mitt högerben. Rosorna struntar jag i, de skär sig så förbannat mot håret i vilket fall.

Människorna ser så förälskade ut och jag flackar med blicken. Kom inte nära mig, tänker jag. Ni bränns och jag är rädd att hjärtat slutar slå. Istället lägger vi oss raklånga i sängen med vinglaset och halvt medvetna samtal. Instängda på mitt rum där varken svek eller pojkar utan eftertanke kan nå oss. Saker och ting hinner alltid ikapp tillslut och jag somnade utan luft i lungorna.

Blicken är dimmig trots att vinet sprungit ur kroppen, orden formas fel och busschauffören är en bitter satjävel. Jag kvittrar till svar men egentligen vill jag slå sönder hans huvud mot den smutsiga rutan. Om jag hade en takvåning i valfri huvudstad, hade jag dekorerat stuprännorna med pappershjärtan i verklig storlek. Kärlen som förser världen med blod ska vara i rött garn. Rött garn som aldrig går sönder, som aldrig kan åderförkalkas. Mina pappershjärtan ska slå tryggt. Och om pappas hjärta fortsätter att svika så kan han få alla mina hjärtan.

Alla på en gång.

Luftballongen som aldrig landarI en övergiven äventyrspark låg du utsträckt på rygg. Slänggungorna gnisslade i vinden och himlen hängde tung. Du hade färg på kinden och dina byxor var sönder. Blå färg, du hade blå färg på kinden. Jag hade aldrig sett dig förut och blev förvånad över att du låg i min park. Bland mina liljekonvaljer och mina kattspår. Det vilade något över dig, en känsla, en främmande plats. Alla orden i munnen flydde.

En av mina katter dök upp ur det höga gräset. Cleo. Det hade dröjt flera veckor innan jag fick stryka den silvervita pälsen. Men med bestämda steg gick han rätt fram till dig. För att sedan smyga tätt intill din kropp och låta nosen upptäcka dina hemligheter. Avundsjukan stack till i bröstet, men jag kunde inte låta bli att tycka att det var vackert.(Som jag saknat kameran, nu ska mer av världen hamna på mina bilder igen! Det får vara nog med gamla bilder från 2006. På återseende.)

Svartvita flyktförsökPå ett mintgrönt hustak satt cancersjuka skator
som om någon gett dem en hemlig signal
flög de
för att dö
upp bland mjukgrå aprilmoln

jag höll andan och de singlade ner 
en efter en
stadsborna fällde upp sina paraplyer
och löpsedlarna gallskrek i neon

döda skator faller
cancern finns bland molnen
stäng alla fönster
undvik att andas alls

jag tog mitt paraply och klättrade upp på ett mintgrönt hustak
betraktade människorna hålla andan
kastade hjortron på de ensamma och försökte fånga luften

jag såg dig och föll
men jag föll inte för att dö

Feberögon och regnskogar

Skatorna har byggt klart sitt bo precis utanför mitt fönster, flickan på gården har en ny vårjacka och det regnar marshmallows när jag släcker lampan på vår Marilyn Monroe-toalett. Jag diskar vinglas och lyssnar på Ben Folds. Men det är ingen vanlig söndag. Jag går inte runt med ett ständigt leende under en vanlig söndag. Jag påbörjar inte osammanhängande monologer som får de runt omkring mig att skaka på huvudet under en vanlig söndag. Jag står inte och nynnar, dansrycker i kroppen och utbrister "små lätta moln" på vägen in i vardagsrummet. Om det inte vore så att jag har en hemlighet.

Livet. Ögonblicken. Jag tror att det har flyttat in en kolibri innanför min bröstkorg. En humlekolibri. När skatorna har tagit alla småpinnar, plockar min kolibri upp marshmallowsen som landat på golvet. Boet börjar likna en igloo.
Förbannad och trött!

Tack för alla fina filmtips! Nu har jag många vackra timmar framför mig.

Jag fick ett mail ifrån en snubbe från någon modellagentur. Han sa att han hade kikat igenom mina bilder och frågade sen en mängd olika frågor. Han bad mig svara på hur lång jag var, vad jag vägde, min ålder och min klädstorlek. Att jag till exempel kunde svara klädstorlek: 34/36. Avslutningsvis så bad han mig lägga upp en osminkad bild där man ser min kroppsform lite bättre. Jag skulle endast svara på hans mail om jag var seriöst med mitt modellande. 

Jag mådde illa. Och jag blev förbannad.

Mängden självporträtt kommer sig ur att jag tycker om att fotografera, jag tycker om att arbeta i photoshop och samtidigt jublar narcissisten i mig när jag får till en bra vinkel, skärpa och fina färger. Jag fotar lika gärna andra människor, men när mitt panikbehov av kreativitet dyker upp, finns oftast inte någon av mina vänner runt mig.

Kära Herr Modellscout. Visst är jag tillräckligt lång för att vara modell. Visst är min näsa rak och ansiktsdragen ser smickrande ut i lätt profil. För ett ögonblick fick du mig att jämföra mig med de smala flickorna på kattparaden. Flickorna jag skulle kunna krama sönder med mina starka, ryska överarmar. Som jag skulle kunna kväva under min putande muffinmage. Är jag i närheten av 34/36? Nej, jag är en närmare 40-storlek!

Senast idag klagade jag på mig själv och vi drev med mina ben, som visst lutar för mycket bakåt. (det skulle visst inte vara bra för mina knän, så nu tränar jag på att luta dem lite framåt och samtidigt se avslappnad ut) 
Kära herr modellscout, jag ber dig vänligen men bestämt dra åt helvete med dina produktmått på människor. 

Ofta är jag trött på att vara längst, men har kommit fram till att det är tufft och ståtligt. Jag hade inte sagt nej till att vara en storlek mindre och ha mirakelhår som varken klyver sig eller tappar färg. Alla människor har komplex och det tycker jag vi varken behöver tjata hål i huvudet på oss själva eller helt förneka inför omvärlden.

Det är bara fel när det kommer personer som Kära Herr Modellscout, som tränger sig in i våra vardagskulisser och påverkar oss. De kan försvinna så långt bort som möjligt med sina frågor och krav. Jag är ingen produkt, jag är en människa.
Och jag är ledsen att göra dig besviken Kära Herr Modellscout. Jag är ledsen att måttbandet snodde sig och jag är ledsen för att du fick mig till ofrivillig självkritik.

För jag är rackarns fin som jag är!