Försent kom fortare än jag troddeDet finns minnen som inte slutat brinna. Minnen som kanske aldrig förvandlas till tyst och stilla aska. Det som smärtar har en gemensam nämnare. Att förlora människor man älskar.

Helt plötsligt satt inte min morfar på sin sittkudde i soffan längre. Han fanns inte med vid köksbordet och spelade kort. Och vart jag än letade i huset fanns det ingen som kunde vispa min äggtoddy.
   Han låg på avdelning 4 i ett litet rum. Med halva sidan ur funktion. Utan att kunna sätta ord på det han tänkte. Därför grät han mest. Jag var där en gång. Sen blev jag plötsligt väldigt upptagen. Jag undvek alla tankar, trots att de ekade som monster så fort det blev tyst. Jag såg åt ett annat håll när mamma sa att snart skulle det vara försent. Försent kom fortare än jag trodde.

Min första kärlek blev min bästa vän. Bland gitarrer och sladdar fick han mig att skratta, trots att mitt tonårshjärta höll på att kolapsa. Hand i hand låg vi på den daggvåta gräsmattan och lät världen snurra. Att det var alkoholen som gjorde det spelade ingen roll.
  Jag var den första han skjutsade när han fick körkort och han var den första jag ringde när jag ville ge upp. Vi såg på lost och åt vingummin, vi retades, lyssnade på kent och nöp varandra i benen. Vi hade snöbollskrig, åkte fort på hans moped, spelade oljud på våra gitarrer och stoppade polkagrisar i teét. En dag svalde kärleken honom hel och utan att veta ordet av det stod jag utanför, lämnad med orden: Hon blir så arg när du ringer. Svartsjukan är ett monster och den förtär oss. Den skapar hål i universum och den tog min bästa vän. Någon sa: Nicole du får sätta stopp för det här innan det är försent. Försent kom fortare än jag trodde.

I diken gömmer sig begravningsplatser


Veteåkrar och vallmoblommor. Två älskare med skuggor i blicken och en hund som förvann på vägen hem. Det var inte förrän vetet fuktades och himlen sänktes, som hunden hördes yla. Svagt och försvinnande. Nattluften är tunnare om hösten, svetten svider på ryggtavlan och vår vän hittade aldrig tillbaka.

Ibland är jag rädd för att just tappa bort mig. Trampa snett och hamna vilse i relationer och myggnät. Det är då flykt-tankarna uppenbarar sig. Och jag letar vägar ut i Sverige, ut genom Sverige. Men det enda som händer är att jag gömmer ansiktet i händerna och konstaterar att jag flyr till och flyr ifrån samma person. En omöjlig ekvation.
  Jag dricker vin och tar farväl av det här halvårets månader. Vi röker cigaretter för att vi dricker vin och vi dricker vin för att vi röker och vi gör det för att ofta känns det som om hjärtat läcker och förgiftar insidan. Vi drar våra skämt och vi skrattar och vi pratar minnen, vi pratar om kärleken och tänder fladdrande ljus. Sitter envist kvar utomhus, trots ovänliga grader och vi säger att sommaren är slut, att vi får ta vara på det sista och sen slutar det med att vi säger hejdå och återvänder till tystnaden. Till våra egna huvuden. Till våra egna tankar. Till oss själva.

Någon sa, man har bara sig själv. Jag förstår inte vad det betyder.

Om en pojke som försvann

Han flyttade över så många hav att jag hann tappa räkningen. Han passerade färjor, som sjönk. Han passerade hjärtan, som sprack. När han stannade upp, var det för att se sig om. Men aldrig se tillbaka. Och nu går han på gator, där solen redan hunnit fram och placerar rosor på kinderna. Det är i blå ögon han lever. Det är i blå ögon han andas.

Jag såg regnbågen i båtskummetJag har varit i Gränna och sugit på polkagrisar tills tungan började blöda.
Jag har ätit palsternackspuré och varit oanständig i ett hotellrum.
Egentligen ville jag smyga ut med det vita täcket och rödvinet, sätta mig på
en sten och bli dimmig i huvudet då solen gick ner bakom vättern.
Istället såg vi på en film om svärdfisk-fiske på ett stormigt hav, där alla dog
i slutet.

Vi åkte hem från Gränna. Jag drack drinkar och dansade i majornaköket.
Sedan blev det söndag och efter middagslagning, glass och film med
dansk text, så blev jag ensam igen. Andades in, andades ut och rotade
fram kameran. Söndagar är perfekta för att smyga omkring i trädgården.
Utspökad och lurig. Nu ska jag läsa ut min bok, för jag vill verkligen börja
på Den vidunderliga kärlekens historia.