Om hjärtat, om det trötta hjärtat

Jag trodde att revbenen skulle spricka och lungorna skulle implodera. Jag trodde att jag inte skulle kunna öppna dörren, gå ut ur bilen och låta dig köra iväg. Jag trodde att du skulle behöva lämna över mig som ett trasigt paket i någons famn. Jag trodde att eftersom jag ligger och flyter strax ovanför ytan, skulle det här innebära drunkningsdöden.
Kanske brister det när jag ber dig att köra hem mig igen. Kanske brister det när jag frågar om du är helt säker på det här. Kanske brister det när jag öppnar bildörren och fyller lungorna med den iskalla vinterluften. När jag kommer på att jag inte får andas luften ovanför ditt bröst längre.
-
Inget har gått sönder än. Min mamma kramar mig och försöker applicera sjukdomstillstånd på mitt lugn, någon annan föreslår försynt att jag kanske inte fattat det än. Men jag förstod allting för flera veckor sedan. Och jag är inte trasig, jag är trött. Trötthet går att bota och den hjärtesorg som flanerar just nu kommer blekna. Jag kommer sakna de bruna armarna och de skrynkliga skjortorna. Jag kommer sakna någon som ständigt undrar vad jag vill äta, de färska kryddorna jag aldrig skulle köpt själv, nackhåret och de mjuka, varma kramarna. Det finns hundratals saker jag kommer sakna.
-
Men jag känner ändå, att nu finns inget att förlora. Nu kommer våren snart, nu kommer varmare nätter och nya människor. Någonstans känns det rätt och någonstans känns det som om jag avslutat ett fint kapitel, bara för att kunna börja på ett nytt. Jag ångrar ingenting, men nu har jag bestämt mig för att bli sådär lycklig som jag var innan tvåtusennio kom och rev mig i bitar.

Ps.

Jag är singel igen.

Tisdag i litet format

-
En blommig vaxduk, axelband på flykt och sängen som jag aldrig riktigt
förmår mig att lämna. Nu ska jag utplåna den här kvällens smygande
hopplöshet med rödvin, cigaretter och äppelpaj i en annan del av majorna.

Att inte kunna somna om när han går till jobbet

Innan han gick till jobbet kysste han mig på vaden, luktade dammig industri och glömde släcka lampan i hallen. Göteborg vaknar till liv och egentligen är ju morgonljuset väldigt fint. Långtradarna passerar över bron, tröstlöst. Fram och tillbaka, som om de bara vänder igen. Jag har virat in mig i en senapsgul sjal och känner det där lätta illamåendet som alltid infinner sig när jag vaknar tidigt. Jag är ledig idag, så vad jag tänker göra nu är att krypa ner så långt jag kan under täcket och se precis så många avsnitt greys anatomy jag vill innan jag somnar om igen. Och bota illamåendet med risifrutti.

Om sådant man inte pratar högt om

Fotograf: hanna källebo neikter
-
Jag vet hur jag tänkte. Jag tänkte att jag inte skulle gråta mer, att jag kunde välja själv att tvåtusentie inte skulle bli hälften så olyckligt som det året jag redan snubblat igenom. Men vad gör jag? Jag gör helt tvärt om. Jag går i cirklar och lämnar allting i en enda röra. Vi ägnar alla hjärtans dag åt att fundera på om vi någonsin kommer göra varandra lyckliga. I ett töcken av illamående sitter jag morgonen efter i bilen på väg hem, balanserar krukan med rosor jag fick av dig i knät. Ställer ner dem på bordet i det mörka köket och gå och lägger mig. När jag vaknar har de redan börjat vissna.
-
Det står ett tomt hus i skogen och väntar på oss. Du kommer öppna dörren och gå in ensam.
Men jag önskar, jag önskar att jag valde annorlunda.
Jag önskar att du valde att vänta
kanske 30 år innan du gick in.
Jag önskar det fanns ett träd som man kunde plocka färdiga lösningar ifrån, jag önskar att det fanns ett paket med instruktioner om hur man bygger ett liv tillsammans.
-
Jag minns en natt när världen inte var större än sängen vi låg i. Jag kunde knappt andas för luften hade tagit slut, som i en plastpåse. Jag viskade mellan snyftningarna att jag önskade att livet var ett prov och om man inte klarade det så var det bara att ge upp. Lägga ner pennan och gå ut genom dörren. Jag önskade att det fanns en dörr och att den dörren inte innebar en så stor och oanad konsekvens. Men jag antar, att sådant pratar vi inte högt om.

En monoton melodi om att längta

Jag sitter vid köksbordet med ett glas vin. Du steker kyckling. Jag tar en klunk, du skär upp potatis, jag tar en klunk till. Vi pratar om meningslösheten, om att inte vilja något längre. Vi pratar om hur svårt det är att vara glad, en hel dag i taget. Jag fyller på mitt glas, du har inte rört ditt. Du kryddar potatisen. Vi pratar om januari, om februari. Om att gråta. Två timmar tidigare ville jag klösa lungorna ur mig. Allt för att kunna andas igen. Eller inte andas alls.
-
jag drömde om en tjej
lite större än de andra
gråblå ögon stora som planeter
och en sockermun utan leenden
för varje veckopeng köpte hon
blommor
gerberor, flockliljor, solrosor,
pelargoner, violer, hortensior
och tulpaner
hon ställde dem runt sig
på det vitmålade trägolvet
i en tunn klänning av vildsiden
satte hon sig ned i mitten
hon svalde blomma för blomma
kruka för kruka
tills armlederna sprack
och en symfoniorkester av
vårtulpaner trängde ut
hon fortsatte svälja
tills ryggraden knäcktes
och en parad av orkidéer
trängde fram
inte förrän halsen blödde
blåklockor
gav hon upp
la sig ner på golvet
och förvandlades
till en färgglad blomrabatt
-
ju större desto vackrare

Andningsuppehåll och hemlighetskammare i hjärtat

Den här veckan började jag jobba som servitris på en tapas-restaurang i Vasa. Jag ogillar den där nervositetskänslan. Jag har aldrig serverat förut. Och även om det behövde gå snabbt som sjutton att lära sig allt på tre dagar, så gick det helt okej. Men ni hittar mig fortfarande i Pop Boutique på tisdagar.
Det står en tom folköl på bordet, den retar mig. Jag måste städa upp i den här lägenheten idag. Det ser ut som om djävulen själv bor här. Och jag måste tvätta, för snart finns bara de stora helgestrumporna kvar. Fast jag tycker om att tvätta. Fuktiga kläder, tvättmedelsdoft, hårt golv, surrande ljud och värmeskåpsupphängning. Det är lugnande.
-
jag vet att jag aldrig kommer
glömma dig
jag vet att du alltid kommer
göra luften mousserande
-
jag önskar att du visste
att svalorna i min hals
berättade om hur svårt jag
fick att sova
utan att jag behövde
säga det själv
-
jag önskar att du hörde
hemligheterna
jag upprepar tyst, tyst
när jag tror att du sover
-
men hur ska jag kunna ha en aning
-
jag önskar att våra världsdelar
flöt samman
att ingen hade fastnat
att inget var bestämt
-
för det är så svårt
att behandla luften
i mina lungsystem
så fort du står mindre
än en kilometer ifrån